De ce arhitectura sustenabilă este investiția perfectă!

Articole / Din numărul anterior / octombrie 13, 2017

Tot mai des auzim cuvantul sustenabilitate vehiculat în media, politică și arhitectură. În arhitectură, termenul sustenabilitate se referă la modul în care interacționează un obiect construit cu mediul înconjurător. Mai exact, la relația de echilibru pe care o stabilește cu

ecositemul din care face parte. Arhitecții secolului al XXI-lea trebuie să se reorienteze, să construiască și să gândească ecositeme green, în loc de case, clădiri și orașe care consumă și poluează mediul înconjurător.

O casă sau o clădire sustenabilă este în primul rând un partener de nădejde pentru noi și familia noastră, luând în considerare modul în care funcționează și consumă energie pe termen lung.

Câteva dintre motivele pentru care trebuie să începem să construim „green” sunt legate de factorii economici, beneficiile aduse sănătății personale și beneficiile aduse mediului înconjurător pe termen scurt și lung.

O casă sau o clădire „green” poate să ne aducă beneficii imediate prin returnarea investiției făcute într-un timp relativ scurt. În special prin modul în care se face consumul energetic și încălzirea sau răcirea casei ori a clădirii respective.

O clădire construită sustenabil este orientată în funcție de punctele cardinale pentru a beneficia de un sistem de iluminat cât mai natural și o încălzire a spațiilor interioare care se face cu ajutorul luminii ce intră în casă.

Izolația exterioară a casei este la fel de importanta. Este cunoscut faptul că o izolare proastă produce pierderi termice, care duc la un consum ridicat energetic și la zone unde poate apărea condesul.

Izolația termică mai are și rolul de a păstra o temperatură optimă în anotimpurile calde. Mai exact, vara funcționează ca un sistem de protecție pentru locuință, reducând aportul termic adus prin încălzirea zidăriei sau a teraselor superioare.

 

Toti acești factori fac din locuințele de tip sustenabil un loc ideal pentru a duce o viață mai bună și mai curată atât pentru noi și familiile noastre, cât și pentru ceea ce numim mediu înconjurător. Dat fiind faptul că emisiile și amprenta de carbon a clădirilor de tip „green” este foarte mică, impactul asupra ecosistemul în care este construită este minim. Arhitecții, designerii, proiectanții, constructorii și toți cei care sunt implicați în procesul de construcție a caselor, locuințelor, clădirilor și orașelor în care trăim trebuie să fie conștienți de faptul că o clădire verde face bine întregului mediu înconjurator nu numai celor care o ocupă și o folosesc.

Studiile făcute în această direcție de către Boston Housing Autority arată că persoanele care trăiesc în clădiri sustenabile au raportat cu 47% mai puține cazuri de îmbolnăvire cu gripă sau răceală în perioadele de sezon rece decât cele care trăiau în case sau clădiri construite după metode clasice. Un alt atu pe care îl au aceste clădiri și locuințe este dat de izolația groasă. Aceasta acționează ca o barieră fonică între locuitor și mediul exterior.

Marian  Heredea


Etichete: , , , , , ,
Previous Post

„Spațiul personal nu e limitat de pereți, ci doar de cât de departe merge imaginația ta“

Next Post

Apartamente - luna mai

Te-ar putea interesa0 Comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Mai multe articole

„Spațiul personal nu e limitat de pereți, ci doar de cât de departe merge imaginația ta“

De obicei, cu o considerabilă dedicație, gânduri, drame, frustrări și emoții ne angajăm în crearea unui interior.  Adunăm...

October 13, 2017